Uitslag soa-test

U heeft de uitslag van uw soa-test. Maar wat betekent de uitslag en wat moet of kunt u nu doen? En hoe waarschuwt u anoniem uw (ex-)sekspartner(s)?

Uitslag van uw soa-test veilig in het uitslagenportaal van Saltro 

Nadat uw soa-testmateriaal bij ons laboratorium is ontvangen, staat uw uitslag over het algemeen binnen 3 werkdagen klaar in het beveiligde uitslagenportaal van Saltro. Houdt u hierbij dus rekening met de verzendtijd naar ons laboratorium. Voor de soa’s hiv, hepatitis B en syfilis kan dat een paar dagen langer duren. Om de veiligheid van uw uitslag te garanderen, logt u in met uw DigiD en sms verificatie. Heeft u geen DigiD? Dan kunt u dat hier aanvragen. Als u geen sms verificatie heeft, dan kunt u hier uw telefoonnummer koppelen aan uw DigiD. Houd er rekening mee dat dit ongeveer 5 dagen kost. Vraag een sms verificatie dus direct aan als u een soa-test koopt.

Uitslagenportaal Saltro via Directlab  Naar het uitslagenportaal

Wat betekent een negatieve uitslag?

Een negatieve testuitslag houdt in dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn voor een infectie. Wanneer de test is gedaan binnen drie weken (voor chlamydia en gonorroe) of drie maanden (voor hiv, hepatitis b en syfilis) na onveilig seksueel contact, kan er wel sprake zijn van een infectie die op dit moment niet aantoonbaar is. Het is dan zinvol om de test op een later moment te herhalen.

Wat betekent een positieve uitslag?

Een positieve testuitslag wil zeggen dat er sprake is van een infectie. Het is belangrijk dat u zich laat behandelen voor deze infectie. Hiervoor kunt u terecht bij uw huisarts. Vanuit het uitslagenportaal van Saltro print u de uitslag gemakkelijk uit, zodat u deze mee kunt nemen naar uw huisarts. Zo voorkomt u dat de test nogmaals uitgevoerd moet worden. De soa-test van Saltro Directlab is exact dezelfde als de test die de huisarts voor u aan zou aanvragen.

Indien u niet naar uw eigen huisarts wilt of kunt gaan, maak dan een afspraak bij een andere huisarts. 

Behandeling van de soa chlamydia

Chlamydia is goed te behandelen met medicijnen (antibiotica). Het is belangrijk dat u de kuur altijd helemaal afmaakt. Het is aan te raden om medicijngebruik en allergieën met uw huisarts en/of apotheker te bespreken.

Na de behandeling is chlamydia mogelijk nog besmettelijk tot ongeveer een week na de kuur. Zorg dus dat u die week geen seksueel contact heeft, of gebruik een condoom. Heeft u een vaste partner? Blijf dan veilig vrijen tot een week nadat u en uw partner klaar zijn met de antibiotica. Heeft u geen vaste partner? Blijf dan veilig vrijen met condoom. Laat bovendien aan uw (vroegere) sekspartner(s) laten weten dat u deze infectie heeft. Doe dat aan de partners van het afgelopen half jaar.

Belangrijk om te weten is dat er na een chlamydia-infectie geen natuurlijk afweer tegen deze geslachtsziekte optreedt. Door onveilig te vrijen, bijvoorbeeld met wisselende partners, kunt u deze ziekte opnieuw oplopen. Bovendien zijn er nog veel meer andere soa's die u door onveilige seks kunt oplopen.

Behandeling van de soa gonorroe

Gonorroe is goed te behandelen met een injectie met een antibioticum. Houden de klachten toch aan? Ga dan direct terug naar de arts.
Het is belangrijk om onbeschermd seksueel contact te vermijden tot je een soa-test hebt gedaan om aan te kunnen tonen dat de infectie met succes behandeld is.

Belangrijk om te weten is dat er na een gonorroe-infectie geen natuurlijk afweer tegen deze geslachtsziekte optreedt. Door onveilig te vrijen, bijvoorbeeld met wisselende partners, kunt u deze ziekte opnieuw oplopen. Bovendien zijn er nog veel meer andere soa's die u door onveilige seks kunt oplopen.

Behandeling van de soa hiv

Hiv kan behandeld worden met combinatietherapie. De behandeling van hiv bestaat uit een combinatie van ten minste drie hiv-remmende medicijnen die dagelijks ingenomen moeten worden. Ze blokkeren de vermenigvuldiging van hiv in het lichaam. Er zijn de afgelopen jaren steeds meer en betere medicijnen gekomen om hiv te behandelen. Snel starten met een behandeling heeft grote voordelen: je blijft gezonder en hebt veel minder kans om hiv over te dragen. Ga daarom met een positieve hiv uitslag altijd zo snel mogelijk naar uw huisarts of de GGD. Klik hier voor meer informatie over hiv en de behandeling van hiv.

Behandeling van de soa hepatitis B

De soa hepatitis B gaat meestal binnen een half jaar vanzelf over zonder medicijnen. Rust en gezonde voeding zijn dan belangrijk. Soms ontstaat er een chronische infectie. U blijft dan drager van het virus en u kunt andere mensen besmetten. In dat geval krijgt u medicijnen om het virus af te remmen. 
Hepatitis B voorkomen is beter dan genezen. Een volledige hepatitis B vaccinatie beschermt je je hele leven.

Behandeling van de soa syfilis

Syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie en is makkelijk over te brengen. Bij een syfilis infectie geeft uw arts u antibioticum injecties. Dit doodt de syfilisbacteriën. Soms zijn nacontroles van het bloed nodig tot twee jaar na de behandeling. Dit verschilt per persoon. Tijdens de behandeling moet u geen seksueel contact hebben. Dan besmetten u en uw partner elkaar steeds opnieuw.

Anonieme partnerwaarschuwing

Als u een infectie heeft, dan is de kans groot dat uw (ex-)sekspartner(s) ook een soa hebben. Waarschuw daarom uw (ex-)sekspartner(s). Zij kunnen zich dan snel laten testen en behandelen. Het is belangrijk dat u uw (ex-)sekspartner(s) van de afgelopen zes maanden op de hoogte stelt. Met onderstaande partnerwaarschuwing kunt u volledig anoniem een e-mail versturen. Geef aan voor welke soa-test u een positieve uitslag heeft ontvangen.

 

Uw voordelen

  • Snel
  • Makkelijk
  • Betrouwbaar
  • Discreet

Bekijk de instructiefilm

Bekijk de instructiefilm De instructie voor de combinatietest (chlamydia & gonorroe) is hetzelfde.