Veelgestelde vragen soa-tests

Soa’s zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Per jaar lopen in Nederland naar schatting ruim 100.000 mensen een soa op. Sommige soa’s hebben ernstige gevolgen als ze niet op tijd worden behandeld. Gelukkig zijn de meeste gemakkelijk te genezen. Soa’s zijn besmettelijk. Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Ook dan kun je een soa (ongemerkt) doorgeven.

Een chlamydia-test of gonorroe-test geeft pas een betrouwbare uitslag wanneer deze wordt uitgevoerd drie weken na onveilig seksueel contact. Voor een hiv, hepatitis B en syfilis kan je de test het best uitvoeren 3 maanden na onveilig seksueel contact. Als je eerder test, kan er wel sprake zijn van een infectie die nog niet aantoonbaar is. Het is dan zinvol om de test op een later moment te herhalen.

Een negatieve testuitslag houdt in dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn voor een infectie. Is de uitslag van de soa-test negatief, maar ervaar je toch klachten of twijfel je? Neem dan contact op met je huisarts.

Een positieve testuitslag wil zeggen dat er sprake is van een infectie. Het is belangrijk dat je je laat behandelen voor deze infectie. Hiervoor kan je terecht bij je huisarts. Vanuit het uitslagenportaal van Saltro print je de uitslag gemakkelijk uit, zodat je deze mee kunt nemen naar je huisarts. Zo voorkom je dat de test nogmaals uitgevoerd moet worden. De soa-test van Saltro Directlab is exact dezelfde als de test die de huisarts voor je aan zou aanvragen. Indien je niet naar je eigen huisarts wilt of kunt gaan, maak dan een afspraak bij een andere huisarts.

Chlamydia is goed te behandelen met medicijnen (antibiotica). Het is belangrijk dat je de kuur altijd helemaal afmaakt. Het is aan te raden om medicijngebruik en allergieën met je huisarts en/of apotheker te bespreken. Tot ongeveer een week na het einde van de behandeling is chlamydia mogelijk nog besmettelijk. Zorg dus dat je die week geen seksueel contact hebt, of gebruik een condoom. Heb je een vaste partner? Blijf dan veilig vrijen tot een week nadat jij en je partner klaar zijn met de antibiotica. Heb je geen vaste partner? Blijf dan veilig vrijen met condoom. Laat bovendien aan je (vroegere) sekspartner(s) weten dat je deze infectie hebt. Doe dat aan alle de partners van het afgelopen half jaar. Dit kan eventueel ook via de partnerwaarschuwing op deze website. Belangrijk om te weten is dat er na een chlamydia-infectie geen natuurlijk afweer tegen deze geslachtsziekte optreedt. Door onveilig te vrijen, bijvoorbeeld met wisselende partners, kan je deze ziekte opnieuw oplopen. Bovendien zijn er nog veel meer andere soa's die je door onveilige seks kunt oplopen.

Gonorroe is goed te behandelen met een injectie met een antibioticum. Houden de klachten toch aan? Ga dan direct terug naar de arts. Het is belangrijk om onbeschermd seksueel contact te vermijden tot je een soa-test hebt gedaan om aan te kunnen tonen dat de infectie met succes behandeld is. Laat bovendien aan je (vroegere) sekspartner(s) weten dat je deze infectie hebt. Doe dat aan alle de partners van het afgelopen half jaar. Dit kan eventueel ook via de partnerwaarschuwing op deze website. Belangrijk om te weten is dat er na een gonorroe-infectie geen natuurlijk afweer tegen deze geslachtsziekte optreedt. Door onveilig te vrijen, bijvoorbeeld met wisselende partners, kan je deze ziekte opnieuw oplopen. Bovendien zijn er nog veel meer andere soa's die je door onveilige seks kunt oplopen.

Hiv kan behandeld worden met combinatietherapie. De behandeling van hiv bestaat uit een combinatie van ten minste drie hiv-remmende medicijnen die dagelijks ingenomen moeten worden. Ze blokkeren de vermenigvuldiging van hiv in het lichaam. Er zijn de afgelopen jaren steeds meer en betere medicijnen gekomen om hiv te behandelen. Snel starten met een behandeling heeft grote voordelen: je blijft gezonder en hebt veel minder kans om hiv over te dragen. Ga daarom met een positieve hiv uitslag altijd zo snel mogelijk naar je huisarts of de GGD. Klik hier voor meer informatie over hiv en de behandeling van hiv.

Hepatitis B gaat meestal binnen een half jaar vanzelf over zonder medicijnen. Rust en gezonde voeding zijn dan belangrijk. Soms ontstaat er een chronische infectie. Je blijft dan drager van het virus en je kan andere mensen besmetten. In dat geval krijgt je medicijnen om het virus af te remmen. Een volledige hepatitis B vaccinatie beschermt je je hele leven.

Syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie en is makkelijk over te brengen. Bij een syfilis infectie geeft je arts je antibioticum injecties. Dit doodt de syfilisbacteriën. Soms zijn nacontroles van het bloed nodig tot twee jaar na de behandeling. Dit verschilt per persoon. Tijdens de behandeling moet je geen seksueel contact hebben. Dan besmetten jij en je partner elkaar steeds opnieuw.

Als je een infectie hebt, dan is de kans groot dat je (ex-)sekspartner(s) ook een soa hebben. Waarschuw daarom je (ex-)sekspartner(s). Zij kunnen zich dan snel laten testen en behandelen. Het is belangrijk dat jij je (ex)sekspartner(s) van de afgelopen zes maanden op de hoogte stelt. Met de partnerwaarschuwing van Saltro Directlab kan je volledig anoniem een e-mail versturen. De link naar de partnerwaarschuwing vind je in de bestelbevestiging van je test aankoop.

Soa’s worden overgedragen via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact van slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de anus, de penis, de vagina en de mond. De meeste soa’s worden overgedragen bij onveilig vrijen:

  • vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina);
  • anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus);
  • orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje;
  • gezamenlijk gebruik van seksattributen, zoals een dildo, zonder deze tussendoor schoon te maken.

Een aantal soa's is ook overdraagbaar via bloed. Hiv, hepatitis B en syfilis kan je ook oplopen als gevolg van een onhygiënisch aangebrachte tatoeage of piercing. Drugsgebruikers die naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruiken, lopen ook risico.

Een infectie met een soa kan symptoom loos (zonder klachten) verlopen. Heb je onveilige seks gehad en maakt je je zich zorgen? Test jezelf.

De bloedafname voor de hiv, hepatitis B en syfilis test gebeurt op een afnamelocatie. Meer informatie over de bloedafname vindt je hier.

Het monster voor een chlamydia en/of gonorroe test neem je zelf af.

Mannen verzamelen urine met behulp van een ColliPee die mee wordt gestuurd in het pakket. Meer informatie hierover vindt je hier.

Vrouwen nemen een vaginale swab af met materiaal dat mee wordt gestuurd in het pakket. Meer informatie hierover vindt je hier.

Voor een orale test wordt een monster uit de keel genomen. Meer informatie hierover vindt je hier.

Voor een anale test wordt een monster uit de anus genomen. Meer informatie hierover vindt je hier.

Als je een soa infectie hebt, dan is de kans groot dat je (ex-)sekspartner(s) ook een soa hebben. Waarschuw daarom je (ex-)sekspartner(s). Zij kunnen zich dan snel laten testen en behandelen. Het is belangrijk dat jij je (ex)sekspartner(s) van de afgelopen zes maanden op de hoogte stelt. Met de partnerwaarschuwing van Saltro Directlab kan je volledig anoniem een e-mail versturen. De link naar de partnerwaarschuwing vind je in de bestelbevestiging van je test aankoop.

Directlab gebruikt dezelfde testen als je huisarts. Vergeleken met thuistesten (waarbij je de uitslag zelf afleest) zijn onze laboratoriumtesten veel betrouwbaarder.

Alle analyses vinden plaats in het laboratorium van Saltro dat ISO geaccrediteerd is en voldoet aan alle kwaliteitseisen. Onze specialisten beoordelen de testresultaten. De testen van Directlab zijn dus zeer betrouwbaar.

Hier vind je meer informatie over de betrouwbaarheid van de Saltro Directlab soa testen.

Nadat je testmateriaal bij ons is ontvangen, staat je uitslag over het algemeen binnen 3 werkdagen klaar in het beveiligde uitslagenportaal van Saltro. Hou hierbij dus rekening met de verzendtijd naar ons laboratorium. Voor de soa’s hiv, hepatitis B en syfilis kan dat een paar dagen langer duren. Om de veiligheid van je uitslag te garanderen, log je in met je DigiD en sms verificatie. Heb je geen DigiD? Dan kan je dat hier aanvragen. Als je geen sms verificatie hebt, dan kan je hier je telefoonnummer koppelen aan je DigiD. Houd er rekening mee dat dit ongeveer 5 dagen kost. Vraag een sms verificatie dus direct aan als je een Directlab test koopt.