Veelgestelde vragen Preventieve tests

Hoe gaat het eigenlijk met mijn gezondheid? Wat is mijn risico op diabetes, hart- en vaatziekte en schade aan mijn nieren? En waarop kan ik letten? Veel mensen stellen zich dit soort vragen. Bijvoorbeeld als ze vrienden hebben met een chronische aandoening of als diabetes en hart- en vaatziekten voorkomen in de familie. Met een aantal testen kunnen we je inzicht geven in je gezondheid. Het onderzoek kan duidelijk maken dat met de geteste onderdelen niets aan de hand is en misschien voel je je daardoor gerustgesteld. Door het onderzoek en de uitslag van de testen ga je misschien (anders) nadenken over je gezondheid, misschien ga je anders of gezonder leven. De uitslag kan je helpen als je met de huisarts in gesprek gaat. Je kan de uitslag van het onderzoek laten zien.

Cholesterol: bij de test op cholesterol worden zowel het totale cholesterol, HDL-cholesterol (het ‘goede’ cholesterol), LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) en triglyceriden (vet) gemeten. Het totaal aan de verschillende waarde geeft informatie over het risico op hart- en vaatziekten. Glucose (nuchter): We meten de hoeveelheid glucose (suiker) in je bloed, waarbij je nuchter was toen er bloed werd afgenomen. Het onderzoek geeft informatie over het risico op suikerziekte (diabetes). Bij diabetes wordt de test ook gebruikt om het effect van de behandeling te controleren. Nierfunctie: we meten de verhouding tussen albumine en kreatinine in urine. Het onderzoek geeft informatie over de nierfunctie. Een verminderde nierfunctie kan een indicatie zijn voor aandoeningen zoals aderverkalking, diabetes, hartfalen of hoge bloeddruk. Ook bij ouder worden gaat de nierfunctie achteruit.

Voordat je een Preventie pakket bestelt bij Directlab, adviseren we je de vragenlijst in te vullen voor een advies op maat. Zo weet je zeker dat je alleen testen doet waar je wat aan hebt. De testen die Directlab gebruikt zijn zeer betrouwbaar. Het zijn dezelfde testen als huisartsen gebruiken. De kans op valse uitslagen die ten onrechte ongerust maken of ten onrechte gerust stellen, is hierdoor minimaal.

Meer informatie over preventieve testen vind je op Thuisarts.nl.

De bloedafname voor het preventiepakket gebeurt op een afnamelocatie. Meer informatie over de bloedafname vindt je hier.

Het urinemonster verzamel je zelf met behulp van de ColliPee die mee wordt gestuurd in het pakket. Meer informatie hierover vindt je hier.

Nadat je testmateriaal bij ons is ontvangen, staat je uitslag over het algemeen binnen 3 werkdagen klaar in het beveiligde uitslagenportaal van Saltro. Hou hierbij dus rekening met de verzendtijd naar ons laboratorium. Voor de soa’s hiv, hepatitis B en syfilis kan dat een paar dagen langer duren. Om de veiligheid van je uitslag te garanderen, log je in met je DigiD en sms verificatie. Heb je geen DigiD? Dan kan je dat hier aanvragen. Als je geen sms verificatie hebt, dan kan je hier je telefoonnummer koppelen aan je DigiD. Houd er rekening mee dat dit ongeveer 5 dagen kost. Vraag een sms verificatie dus direct aan als je een Directlab test koopt.