Hoe werkt de soa-test?

De soa-test van Saltro Directlab is een test waarbij u zelf het materiaal afneemt. Het materiaal wordt onderzocht in ons ISO geaccrediteerde laboratorium. Hoe het precies werkt, leest u hier.

Zelfafname soa-test

U kunt hier 2 soorten testen kopen. De eerste zijn zelfafname testen voor chlamydia of de combinatietest chlamydia & gonorroe. Dit betekent dat u zelf op uw gemak lichaamsmateriaal verzamelt en dit veilig per post opstuurt of inlevert op een Saltro-locatie. De tweede soort zijn testen waarbij u bloed laat afnemen op een Saltro-locatie, dit kan voor de hiv, hepatitis B en syfilis test.  In het laboratorium wordt het materiaal beoordeeld. U ontvangt de uitslag via ons beveiligde online uitslagenportaal. Voor deze betrouwbare soa-test hoeft u dus niet naar een huisarts te gaan. Een chlamydia of een chlamydia & gonorroe test geeft pas een betrouwbare uitslag wanneer deze wordt uitgevoerd drie weken na onveilig seksueel contact. Voor een HIV, hepatitis B en syfilis test kunt u het beste 3 maanden na onveilig seksueel contact testen.

Dezelfde kwaliteit soa-test als via uw huisarts

De soa-testen van Saltro Directlab zijn laboratoriumtesten. Laboratoriumtesten zijn veel betrouwbaarder dan thuistesten waarbij u de uitslag zelf afleest. De soa-testen van Saltro Directlab zijn exact dezelfde als de test die de huisarts voor u zou aanvragen. Indien behandeling nodig is, kunt u de uitslag meenemen naar uw huisarts. U hoeft dan niet opnieuw getest te worden. Het laboratorium van Saltro is ISO geaccrediteerd en voldoet aan kwaliteitseisen.

In 8 stappen snel uit onzekerheid

In 8 stappen leggen wij u uit hoe de online soa-test van Saltro Directlab werkt.

 1. Vul de soa-testwijzer in en bekijk welke soa-test voor u geschikt is.
 2. Ga naar de webshop en bestel uw soa-test (doe eerst de soa-testwijzer).
 3. Tijdens het bestellen geeft u uw voorkeur aan voor het ontvangen/ophalen:
  - het testpakket ontvangen op uw huisadres (GRATIS);
  - het testpakket ontvangen op een ander adres dan uw huisadres (GRATIS);
 4. Voor 17.00 uur besteld? Dan ontvangt u binnen 2 werkdagen de soa-test in een discrete verpakking (blanco envelop).
 5. Met de meegeleverde instructie neemt u zelf thuis op eenvoudige manier het materiaal voor de soa-test af. Of u gaat voor een bloedafname naar een Saltro-locatie.
 6. Het afgenomen materiaal stuurt u dezelfde dag in de meegezonden envelop retour. U kunt:
  - de retourenvelop veilig in een PostNL brievenbus deponeren;
  - de retourenvelop afleveren op een van de Saltro-locaties
  - bloed afgenomen op een Saltro locatie wordt door de Saltro medewerker bij het laboratorium afgeleverd. 
 7. Binnen 2 tot 3 werkdagen nadat wij uw soa-testmateriaal hebben ontvangen, staat uw uitslag klaar in het beveiligde uitslagenportaal van Saltro. U kunt op de site Saltro Directlab inloggen. Voor de soa’s HIV, hepatitis B en syfilis kan dat een paar dagen langer duren. 
 8. U logt in met uw DigiD en sms verificatie om de uitslag in te zien. Indien nodig, kunt u de uitslag uitprinten en meenemen naar uw huisarts. U hoeft dan niet nog een keer getest te worden op chlamydia en/of gonorroe.
Betaalmogelijkheden en privacy

De soa-test kunt u eenvoudig betalen met iDEAL. De afzender op uw bankafschrift is Saltro Directlab. Om uw privacy te waarborgen, staat verder op het bankafschrift alleen het bestelnummer vermeld. De factuur ontvangt u per e-mail. In de onderwerpregel van de e-mail is het factuurnummer te zien. De afzender is Saltro Directlab.

Hoe werken de soa-testen

Met het testpakket van Saltro Directlab test u uzelf op eenvoudige wijze op een soa. Het afnemen van de test is gemakkelijk en snel.
Instructie urine-afname (voor mannen)
Instructie vaginale swab (voor vrouwen)
Instructie anale swab
Instructie orale swab
Instructie bloedafname

De soa-testen van Saltro Directlab onderzoeken de seksueel overdraagbare aandoeningen chlamydia, gonorroe, HIV, hepatitis B en syfilis. Is de uitslag van de soa-test negatief*, maar ervaart u toch klachten of twijfelt u? Neem dan contact op met uw huisarts.

* Een negatieve uitslag houdt in dat er geen aanwijzingen zijn voor een infectie.

Uw voordelen

 • Snel
 • Makkelijk
 • Betrouwbaar
 • Discreet

Bekijk de instructiefilm

Bekijk de instructiefilm De instructie voor de combinatietest (chlamydia & gonorroe) is hetzelfde.